Osoby, które regularnie kupują jogurty zwykle nie są zaskoczone tym, że nie wyglądają one tak, jak rozwiązania, które możemy podziwiać oglądając reklamy. Na pierwszy plan wysuwają się owoce, które wcale nie mają imponującej wielkości, nie bez znaczenia jest jednak i to, że plastikowe opakowanie trudno jest określić mianem ekologicznego.
Jogurt - zrób to sam
Na szczęście, można także przygotować jogurt w domu i nie jest to wcale zadanie tak trudne, jak skłonnych jest przypuszczać wiele osób. Oczywiście, jeśli chcemy, aby nasz wysiłek zakończył się powodzeniem, musimy sięgnąć po odpowiedni garnek. Jeśli planujemy coś więcej niż tylko jednorazowy eksperyment, dobrym pomysłem może się też okazać zaopatrzenie się w jogurtownicę.
To właśnie jej zastosowanie gwarantuje nam możliwość utrzymania podwyższonej temperatury, a do tego w skład jogurtownicy wchodzi też zestaw słoiczków lub jeden większy pojemnik – można więc wybrać takie rozwiązanie, które w największym stopniu będzie odpowiadało naszym potrzebom.
Inwestycja w jogurtownicę
Zaletą jogurtownicy jest i to, że nie jest ona droga. Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy, że do każdego ze słoiczków nałożymy po dwie łyżeczki jogurtu, a następnie dolejemy do nich mleka. Możemy używać zarówno mleka świeżego, jak i pasteryzowanego, choć w tym pierwszym przypadku zalecane jest jego przegotowanie i przestudzenie. Nie należy jednak decydować się na mleko UHT. Jeśli chcemy wykorzystać saszetę, ja również rozkładamy do pojemniczków.
Sam proces trwa od sześciu do ośmiu godzin i w tym czasie słoiczki powinny znajdować się w jogurtownicy. Oczywiście, nic złego nie stanie się także wówczas, gdy spędzą tam dłuższy czas. Po upływie około ośmiu godzin, jogurt jest już gotowy do spożycia. Jeśli nie dysponujemy jogurtownicą, nie oznacza to wcale, że nie mamy szans na przygotowanie jogurtu w domu.
Pomóc w tym może nam dowolny garnek, choć czeka nas nieco więcej pracy związanej z dążeniem do tego, aby przez cały czas możliwe było utrzymywanie oczekiwanej przez nas temperatury. Ta nie powinna być wyższa niż 40 stopni Celsjusza przez cały czas fermentacji bakterii.