Natura i zdrowie

Czy pikantne potrawy mogą pomóc ci żyć dłużej? Odpowiedź na to pytanie Cię zaskoczy!

Pikantne potrawy. Niektórzy ludzie je uwielbiają, inni nienawidzą, ale czy poza słodkim mrowieniem, jakie daje jedzenie pikantnych potraw, może istnieć jakaś korzyść? Czy ostry sos może sprawić, że będziesz zdrowszy?

Od wieków uważano, że papryka i ostre przyprawy są pomocne w leczeniu chorób. Ale czy naprawdę mogą pomóc Ci żyć dłużej? Odpowiedź może brzmieć TAK. Zbadajmy to:

Jedzenie pikantnych potraw może pomóc ci żyć dłużej

Badanie przeprowadzone w 2015 r. przez Harvard School of Public Health wykazało, że u osób, które weszły w nawyk jedzenia pikantnych potraw prawie codziennie, ryzyko śmierci było o 14% niższe niż u osób, które jadły pikantne potrawy raz w tygodniu. 14%! To bardzo dużo, jeśli mówimy o długim i zdrowym życiu!

To konkretne badanie było jedynie obserwacyjne, co oznacza, że obserwowano ludzi na podstawie ich długości życia i nawyków jedzenia pikantnych potraw, więc nie wykazało konkretnie że pikantne potrawy wydłużają życie. Pokazuje jednak, że osoby, które bardzo lubią pikantne jedzenie - zwłaszcza potrawy ze świeżymi i suszonymi papryczkami chili - były mniej narażone na śmierć w okresie objętym badaniem niż osoby, które rzadziej jadły pikantne potrawy.

Choć nie ma całkowitej pewności, że pikantne potrawy wydłużają życie, dowodów jest coraz więcej! A naukowcy mają kilka naprawdę dobrych pomysłów na to, jak to działa. Wszystko sprowadza się do kapsaicyny.

Co to jest kapsaicyna?

Kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili, jest wytwarzana w papryczkach chili, prawdopodobnie w celu zniechęcenia do ich jedzenia, ponieważ ta pikantna substancja chemiczna nadaje papryczkom ostrość! To właśnie ona nadaje niektórym przyprawom, takim jak chili w proszku i papryka, ich intensywny smak i ostry posmak. Przeczytaj także: Dlaczego uwielbiamy cayenne w smoothie

Jak pikantne jedzenie pomaga żyć dłużej?

W jaki sposób kapsaicyna przyczynia się do wydłużenia życia? Jedna z teorii mówi, że kapsaicyna ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, które są niezwykle ważne dla długiego i zdrowego życia. Kapsaicyna może mieć również działanie antybakteryjne, co może być korzystne dla Twoich jelit i szkodliwe dla niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Twoja ulubiona papryka może również wspomagać mechanizmy komórkowe i molekularne, które pomagają zapobiegać otyłości i promować zdrowy przepływ krwi. Czego tu nie kochać?

Zasadniczo więc jedzenie pikantnych potraw jest korzystne dla długości życia. ALE jeśli to nie wystarczy, aby sięgnąć po butelkę ostrego sosu - istnieje jeszcze więcej korzyści z włączenia papryki jako stałego elementu diety.

1. Utrata wagi.

Wykazano, że pikantne potrawy pomagają w utracie wagi. Pozwólcie, że powtórzę to jeszcze raz tym z was, którzy siedzą z tyłu i boją się wgryźć w jalapeno... PIKANTNA ŻYWNOŚĆ MOŻE POMÓC W UTRATIE WAGI!

Kapsaicyna pomaga podnieść temperaturę ciała, zwiększa metabolizm i pomaga szybciej spalać kalorie. Badania wykazały, że pikantne potrawy mogą zwiększyć metabolizm nawet o 5 procent. Ponadto, jakby tego było mało, jedno z ostatnich badań wykazało, że po zjedzeniu pikantnych potraw ludzie spożywają o 75 kalorii mniej (i to nie tylko dlatego, że nie czują języka).

2. Depresja.

Kapsaicyna może również działać jak endorfina, podobnie jak ćwiczenia fizyczne. W odpowiedzi na ciepło organizm wytwarza endorfiny, takie jak serotonina, które myli z bólem. To sprawia, że czujesz się lepiej i zmniejsza ryzyko depresji lub stresu - podaj mi więc paprykę zamiast lodów, gdy następnym razem będę zmagać się z rozstaniem!

3. Zapobieganie nowotworom:

Kapsaicyna działa jak przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami, które mogą powodować raka.

4. Choroby serca.

Papryczki chili mogą pomóc w zmniejszeniu szkodliwego działania złego cholesterolu. Ponadto kapsaicyna pomaga zwalczać stany zapalne, które - jak udowodniono - są czynnikiem ryzyka chorób serca.

Witaminy A i C zawarte w tych "pikantnych" roślinach mogą również pomóc wzmocnić ściany mięśnia sercowego, a ciepło papryki pomaga zwiększyć przepływ krwi przez organizm. Połączenie tych korzyści może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawy zdrowia układu krążenia.

5. Trawienie.

Kapsaicyna może pomóc w trawieniu poprzez zwiększenie ilości płynów trawiennych w żołądku - prawdopodobnie z powodu dodatkowej pikanterii, którą zapewnia. Zwiększenie ilości tych płynów trawiennych może przyspieszyć proces trawienia i złagodzić biegunkę - pomagając w utrzymaniu zdrowego trawienia.

Co zrobić, jeśli nie lubisz pikantnych potraw?

Ale... a co, jeśli nie lubisz jak pikantnych potraw? Co wtedy?

Cóż, jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami, a mimo to chcesz uzyskać niektóre z tych holistycznych korzyści, proponuję zacząć od małych ilości. Używaj niewielkiej ilości pieprzu cayenne - pasuje on niemal do wszystkiego - jajek, zup, dań typu stir-fry, wszystkiego. My nawet dodajemy szczyptę pieprzu cayenne do naszego gorącego kakao, aby dodać mu trochę kopa! Smak cayenne nie jest natrętny, a nadaje wszystkiemu odrobinę dodatkowego aromatu.

Spróbuj dodać pokrojoną w kostkę paprykę jalapenos do guacamole. Dodaj trochę pokruszonych płatków czerwonej papryki do potraw stir fry. Dodaj szczyptę cayenne do swojego green superfood smoothie. Dopraw swoje warzywa szczyptą pieprzu cayenne i czarnego. Albo dodaj trochę ostrego sosu do nudnych dań! Wszystko polega na znalezieniu przyprawy, którą TY lubisz!

Inne lektury na temat smoothie, które mogą Ci się spodobać:

  • Jak zrobić najlepsze smoothie bowls
  • 3 najlepsze super nasiona do smoothie
  • Jak sprawić, by smoothie było słodsze
  • Dostawa smoothie
  • Uwielbiam smoothie o niskiej zawartości węglowodanów

Jakie jest Twoje zdanie na temat pikantnych potraw? Kochasz je? Nienawidzisz ich? Masz jakieś dobre pomysły na dodanie pikanterii do swojego życia? Koniecznie śledź Blendtopię na Facebooku, aby pozostać w kontakcie, i śledź nas na Pintereście, aby poznać jeszcze więcej pomysłów na utrzymanie dobrego samopoczucia psychicznego, fizycznego i emocjonalnego.