Wyciskarki dwuślimakowe to nowa generacja wyciskarek które podbijają obecnie światowy rynek. Jest to inne rozwiązanie dla jedno ślimakowych urządzeń, które do tej pory królowały wśród wyciskarek. Oba typy wyciskarek są wolnoobrotowe, czyli podczas pracy nie wytwarza się wysoka temperatura sprzyjająca utlenianiu się witamin, minerałów, enzymów i wielu innych cennych składników odżywczych.
Wyciskarka dwuślimakowa
Wyciskarki dwuślimakowe mają budowę opartą na dwóch wałkach ślimakowych (stąd też ich nazwa), ustawionych do siebie równolegle, tak że podczas pracy zazębiają się miedzy sobą. Są one dokładnie takie same, o identycznej budowie, co sprzyja lepszej pracy całego urządzenia. Sok produkowany jest inaczej niż w przypadku wałka jedno ślimakowego, a mianowicie składniki soku są miażdżone pomiędzy dwoma wałkami i powstały miąższ jest filtrowany z uzyskanych włókien, tak aby wyodrębnić pyszny, klarowny sok.
Sok jest gromadzony w specjalnym pojemniku, specjalnie zaprojektowanym, tak aby nie stracić nawet jednej kropli cennego napoju, a sucha pulpa jest odprowadzona osobno do innego pojemnika zewnętrznego. W ten sposób uzyskujemy sok, którego jakość bije na głowę soki produkowane w sokowirówkach, a nawet często w wyciskarkach jedno ślimakowych.
Wykorzystanie wyciskarki
Okazuje się, że konstrukcja dwuślimakowa jest obecnie najlepszym rozwiązaniem dla pozyskiwania najzdrowszego soku. Świeżo wyciśnięte, naturalne soki owocowe i warzywne, to znane od dawna sposoby na zachowanie zdrowia i urody. W wyciskarkach dwuślimakowych, oprócz owoców i warzyw, można do produkcji soków użyć także zioła, owoce jagodowe, rośliny liściaste, nasiona i wiele innych z którymi zwykła sokowirówka sobie nie poradzi. Dzięki różnorodności składników uzyskujemy sok, który okazuje się skutecznym lekarstwem na wiele chorób, w tym także w terapii nowotworowej.
Wyciskarka jednoślimakowa
Do zalet wyciskarek jedno ślimakowych można z pewnością zaliczyć możliwość uzyskania zdrowego, pysznego soku, przy wolnoobrotowej pracy silnika, co nie powoduje utraty cennych składników odżywczych. Urządzenie to jest bardzo wydajne, co widać po ilości wytworzonego soku, który może być stosowany w różnorodnych dietach zdrowotnych, np. w terapii dr. Gersona. Do wad należy dłuższy czas przygotowania soku, trudności w czyszczeniu oraz niełatwym montażu i demontażu poszczególnych części.