Sięgnij po świeżo wyciskane soki

Dlaczego warto pić wyciskane soki? cz I

Ostatnimi czasy wyciskanie świeżych soków warzywnych i owocowych staje się coraz bardziej popularne. Rośnie między innymi świadomość wpływu zdrowego odżywiania na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Po drugie dużo łatwiej będzie można kupić sprzęt umożliwiający nam przygotowywanie smacznego soku. Różnorakie wyciskarki i wirówki pojawiają się również w marketach. Jeśli chcemy zacząć przygotowywać sobie takie soki to ten wpis może być interesujący.

Soki z wyciskarki

Świeże soki są doskonałym uzupełnieniem dla codziennej diety. W procesie wyciskania sok jest oddzielony od pozostałej części owocu czy warzywa. Dzięki temu będzie on sprawnie trawiony a mikroelementy dostają się od razu do krwioobiegu. W szklance soku jesteśmy w stanie umieścić więcej warzyw i owoców niż bylibyśmy w stanie zjeść w takim samym czasie. Przykładowo robiąc koktajl użyjemy kilka marchwi i dwa trzy jabłka. Wypijemy to całe ze smakiem a zjedzenie tej ilości byłoby bardzo trudne. Zwiększenie spożycia takich warzyw i owoców w tej formie sprawi, że nasz układ immunologiczny będzie pracował lepiej.

Soki Naturalne

Jaki soki powinno się pić, a na jakie powinno się uważać. Pewnie wiele osób będzie uważać, że nie ma sensu spożywać soku, ponieważ jest to duża ilość soku z cukrem, w którym nie będzie błonnika i dlatego szybko wzrośnie nam między innymi poziom IG. Będzie można nawet powiedzieć, że efekt będzie podobny jak przy jedzeniu cukrów prostych. I to jest prawda ale nie jest to argument, który można poważnie brać pod uwagę. Jeśli ktoś kupuje dla siebie wyciskarkę i marzy o świeżym soku, ale chce go przygotowywać wyłącznie z pomarańczy to rzeczywiście będzie to dostarczenie dużej ilości cukru.

Cukier w sokach

Jeśli jednak będziemy w stanie połączyć różnorakie składniki również warzywne to oczywiście sok będzie doskonały i nie będzie dostarczał nam wyłącznie cukru, ale oprócz tego również wiele innych cennych dla naszego zdrowia wartości, dlatego dobrze będzie te propozycje wykorzystać. W odżywianiu nie można powiedzieć jasno, że wszystko jest dobre albo złe, zdrowe czy niezdrowe. Trzeba umieć łączyć różne składniki i w ten sposób bilansować swoją dietę, by dostarczyć do organizmu to co najcenniejsze i gwarantujące pełne zdrowie.