Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną i z tego powodu należy unikać wszelkich pokarmów i napojów, które wywołują stan zapalny w organizmie.
Ważna jest również kwasowość spożywanych pokarmów i napojów. Kiedy spożywasz zbyt dużo kwasotwórczych pokarmów i napojów, tworzysz kwaśne środowisko, które również promuje stan zapalny i zwiększa ból. Zauważysz, że prawie wszystkie napoje na liście napojów, których należy unikać, mają wartość pH poniżej 7, co oznacza, że są mniej lub bardziej kwaśne.
Być może wiesz już, jakich produktów spożywczych należy unikać (np. smażonej żywności, przetworzonej żywności, cukrów, rafinowanych węglowodanów, olejów roślinnych, itp.), ale co z napojami? W tym artykule skupimy się na najgorszych możliwych napojach, których powinieneś unikać tak bardzo, jak to tylko możliwe, aby utrzymać pod kontrolą ogólnoustrojowy stan zapalny.
Nawet jeśli nie cierpisz na ten poważny stan zdrowia, mądrze byłoby unikać tych napojów, ponieważ nie przynoszą one nic dobrego dla twojego organizmu.
Soda
Soda jest pełna cukru, a cukier jest bardzo zapalny. To powinno być bardzo oczywiste połączenie. Jeśli potrzebujesz dowodu, istnieje badanie przeprowadzone przez naukowców z Harvard Medical School łączące spożycie nie-dietetycznych napojów bezalkoholowych z podwyższonym ryzykiem zapalenia kości i stawów u mężczyzn.
Innym problemem związanym z napojami bezalkoholowymi i gazowanymi jest to, że zazwyczaj zawierają one dużo kwasu fosforowego. Jednym z głównych skutków ubocznych kwasu fosforowego w organizmie człowieka jest utrata wapnia i innych niezbędnych składników odżywczych i witamin.
Trzeci problem z sodą to fakt, że zawiera ona znaczne ilości kofeiny. Kofeina może pogorszyć objawy zapalenia stawów jest niektórych ludzi.
Na przykład, American Autoimmune Related Diseases Association połączył spożycie kofeiny z pogorszeniem objawów zapalenia związanego z zapaleniem stawów. Co więcej, kofeina może zakłócać działanie niektórych receptorów kontrolujących stan zapalny.
Na dodatek, wszystkie napoje gazowane są bardzo kwaśne, o wartości pH poniżej 3,5.
Wniosek z tego taki: Unikaj sody i napojów bezalkoholowych. Powinieneś ich unikać nawet jeśli nie masz zapalenia stawów. Nawet jeśli jesteś całkowicie zdrowy.
Soda dietetyczna
Dietetyczna soda nie zawiera cukru, więc możesz ulec pokusie myślenia, że jest to lepsza alternatywa niż zwykła soda. Ale, jeśli chodzi o zapalenie, to niekoniecznie jest to prawda.
Problemem są sztuczne słodziki. Zwiększają one prawdopodobieństwo rozwoju nietolerancji glukozy i zmieniają mikrobiom (bakterie jelitowe). Kiedy organizm nie jest w stanie metabolizować glukozy w taki sposób, w jaki powinien, uwalnia cytokiny - związki zapalne - tak samo jak w przypadku spożywania cukru lub smażonych potraw. Zmieniając mikrobiom, twoje ciało zapobiega uwalnianiu przez dobre bakterie związków przeciwzapalnych.
Wniosek z tego taki, że: Dietetycznych napojów gazowanych ze sztucznymi słodzikami należy unikać w taki sam sposób, jak należy unikać napojów słodzonych.
Napoje energetyczne
Napoje energetyczne zawierają kilkakrotnie więcej kofeiny niż napoje bezalkoholowe czy kawa. Biorąc pod uwagę powyższe, oczywiste jest, że powinieneś unikać napojów energetycznych, jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę autoimmunologiczną, w tym zapalenie stawów. Tak więc, unikaj przeciążenia kofeiną.
Ponadto, jeśli masz podagrę, która jest rodzajem zapalenia stawów, które występuje, gdy poziom kwasu moczowego we krwi jest wysoki, bądź szczególnie ostrożny z kofeiną. Istnieją badania łączące spożywanie zbyt wielu napojów zawierających kofeinę z częstszym występowaniem ataków podagry.
Wartość pH większości napojów energetycznych jest również poniżej 3,5, co wskazuje na wysoką kwasowość.
Wniosek z tego taki: Unikaj napojów energetycznych również ze względu na ich wysoki poziom kofeiny.
Kawa
Społeczność naukowa nie może się do końca zgodzić co do kawy. Istnieją badania twierdzące, że kawa zwiększa ryzyko zapalenia stawów lub osteoporozy, ale inne badania twierdzą coś zupełnie przeciwnego.
Biorąc pod uwagę to, co powiedzieliśmy o napojach bezalkoholowych i energetycznych i ich zawartości kofeiny, powinno być oczywiste, że kawa jest również problematycznym napojem.
Jednakże, w przeciwieństwie do powyższych, kawa ma pewne pozytywne korzyści dla zdrowia i zawiera szereg użytecznych biologicznie aktywnych składników odżywczych. Polifenole zawarte w kawie mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Mimo to, bądź ostrożny. Jeszcze lepiej, znaj swój dzienny limit spożycia kawy. Pij ją z umiarem. Niektórzy znoszą większe ilości, inni prawie wcale. Jeśli masz zamiar pić kawę, upewnij się, że jest organiczna! Nie mieszaj jej z mlekiem lub śmietanką i nie dodawaj do niej cukru.
Podobnie jak poprzednie dwa napoje, kawa jest również napojem kwasotwórczym, więc tutaj jest kolejny powód, aby zachować umiar.
Wniosek końcowy: Nauka nie jest jednoznaczna, jeśli chodzi o kawę. Zachowaj zdrowy rozsądek, poznaj swoje ograniczenia i pij kawę z umiarem.
Mleko
Pomimo sprzecznych opinii, jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę autoimmunologiczną, mleko nie jest dla Ciebie zbyt dobre. Problemem mleka jest nie tyle tłuszcz, co białko (kazeina jest głównym składnikiem) zawarte we wszystkich rodzajach produktów mlecznych. W przypadku niektórych chorób autoimmunologicznych, organizm wytwarza przeciwciała przeciwko kazeinie, błędnie postrzegając i energicznie atakując to białko jako obcą, szkodliwą substancję.
Kazeina prawdopodobnie pogorszy każdy stan zapalny w twoim organizmie, więc jeśli masz reumatoidalne zapalenie stawów staraj się unikać mleka. Mleko może zawierać kazeinę typu A1 lub A2, która ma nieco inny wpływ na stan zapalny. Inne fermentowane napoje mleczne, takie jak jogurt lub kefir, mogą być nieco lepszą alternatywą, ale one również zawierają kazeinę.
Wniosek końcowy: Nawet jeśli niektórzy ludzie zalecają używanie beztłuszczowego mleka lub jogurtu, powinieneś całkowicie unikać mleka lub innego nabiału ze względu na prozapalną kazeinę.
Piwo
Problem z piwem polega na tym, że jest ono produkowane z ziaren, a ziarna z definicji zawierają gluten lub inne podobne białka wywołujące stan zapalny. Co, jęczmień, żyto i inne zboża zawierają gluten lub podobne do glutenu substancje chemiczne, które mogą powodować stan zapalny, a nawet utrzymywać go kilka dni po spożyciu piwa.
Jeśli jesteś wrażliwy na gluten, lub jeśli masz celiakię, idąc gluten free może pomóc złagodzić objawy zapalenia stawów, jak również.
Ponadto, piwo zawiera alkohol, który jest znanym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju podagry. Dzieje się tak, ponieważ alkohol może zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi, co jest bezpośrednio związane z podagrą.
Wniosek końcowy: Zarówno zawartość glutenu, jak i zawartość alkoholu w piwie są problematyczne dla osób z zapaleniem stawów lub podagrą.
Soki owocowe
Podczas gdy niektóre soki owocowe są akceptowalne, większość z nich zawiera duże ilości cukru, w tym najbardziej szkodliwy rodzaj cukru - fruktozę. Fruktoza jest szczególnie zła, ponieważ istnieje związek jeden do jednego pomiędzy poziomem fruktozy a produkcją kwasu moczowego. Kwas moczowy z kolei powoduje podagrę. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy przygotowujesz domowy, świeżo wyciskany sok na zimno: w zależności od składników, poziom fruktozy może być wysoki.
Kiedy Twój organizm rozkłada fruktozę z soku owocowego, do krwiobiegu uwalniane są substancje chemiczne zwane purynami. Te substancje chemiczne są dalej rozkładane na kwas moczowy, a jeśli bieganie do ryzyka z flary podagry. (Sprawdź również listę produktów spożywczych bogatych w puryny).
Z drugiej strony, niektóre soki owocowe, jak sok z cierpkich wiśni wydaje się być pomocne. Cierpki sok wiśniowy jest przeciwzapalne i wydaje się chronić od choroby zwyrodnieniowej stawów.
Wniosek końcowy: Podczas gdy soki owocowe są pyszne i orzeźwiające, zawartość fruktozy w nich może być problematyczna. Należy sprawdzać każdy rodzaj owoców, z których zamierzamy pić sok, aby sprawdzić poziom fruktozy.
Wnioski
Nie powinieneś się zastanawiać: wyeliminuj wymienione powyżej napoje ze swojej diety raz na zawsze i nigdy więcej o nich nie myśl.
Istnieje wiele dobrych substytutów. Na przykład, co powiesz na czystą wodę? Nie ma lepszego napoju niż ta.
Albo co z zieloną herbatą, która jest pełna korzyści przeciwzapalnych.
Albo na przykład co z niezwykle zdrową herbatą imbirową z kurkumą.
Nie wspominając już o zielonych sokach i zielonych smoothie.
Mogą one pomóc Ci chronić Twoje ciało przed stanami zapalnymi, neutralizować wolne rodniki i znacznie poprawić Twoją sytuację zdrowotną w przypadku, gdy cierpisz na podagrę lub reumatoidalne zapalenie stawów.
Na zdrowie!