Sięgnij po świeżo wyciskane soki

5 sposobów na zwiększenie zawartości chlorofilu w Twoich sokach

Chlorofil jest "fotoreceptorem", co brzmi tak, jakby czekał, aż zrobimy mu zdjęcie, ale to nie jest to, co oznacza. Chlorofil jest tylko modelowym związkiem nadającym wszystkim zielonym roślinom ich kolor i pomagającym im przekształcać światło słoneczne w energię.

Chlorofil występuje nie tylko w roślinach zielonych, ale to właśnie tam występuje najobficiej. Ten zdrowy związek ma właściwości detoksykacyjne, pomagając oczyścić DNA z uszkodzeń spowodowanych przez substancje rakotwórcze i inne toksyny środowiskowe.

Chlorofil może zapobiegać nowotworom

Prowadzone są wczesne badania nad wykorzystaniem chlorofilu w zapobieganiu różnym nowotworom, w tym nowotworom wątroby, skóry i jelita grubego. Nie tylko jako środek antyrakowy, chlorofil jest również badany pod kątem jego zdolności do poprawy odpowiedzi układu odpornościowego.

Chlorofil ma więcej sztuczek ukrytych w rękawie. Jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny, uważa się, że chlorofil pomaga zmniejszyć objawy Candida albicans, jak również ogólnoustrojowe stany zapalne i obrzęki, które prowadzą do dalszych problemów zdrowotnych. Wreszcie, chlorofil przyjmowany wewnętrznie ma zdolność redukowania nieprzyjemnego zapachu ciała i kału.

5 wskazówek, jak uzyskać więcej chlorofilu w diecie

1. Poznaj pokarmy zawierające chlorofil

Jeśli spojrzysz na poniższą listę, zauważysz pewien trend. Są to pokarmy najbardziej bogate w chlorofil:

Szparagi Papryka, zielona Brokuły Brukselka Zielona kapusta Collard Greens Zielona fasola Zielony groszek Jarmuż Pory Sałata (zwłaszcza sałata rzymska) Zielone oliwki Pietruszka Warzywa morskie Szpinak Szwajcarska boćwina Rzepa Trawa pszeniczna

Czy widzicie ten trend? To lista 18 produktów spożywczych, z których 7 zawiera słowo "zielony". Pozostałe, takie jak jarmuż, szpinak, boćwina szwajcarska i brokuły, to znane pożywne zielone warzywa. Możesz soku tych pokarmów lub włączyć je do swoich posiłków, przekąsek i sałatek.

2. Soki z trawy pszenicznej

Trawa pszeniczna jest silnym i bezpiecznym źródłem chlorofilu, który jest odpowiednim zamiennikiem dla kawy. Zawiera wysokiej jakości białko i prawie kompletne składniki odżywcze, które organizm potrzebuje do leczenia.

Jeśli masz sokowirówkę, możesz wycisnąć sok z trawy pszenicznej i dodać go do innych soków, które przygotowałeś lub nawet do smoothie. Tylko niewielka ilość soku z trawy pszenicznej (1-2 uncje) jest potrzebna na raz, a sokowirówki przysięgają na jej poprawiające zdrowie i zwiększające witalność działanie.

3. Soki z warzyw bogatych w chlorofil

Jeśli już robisz soki, dlaczego nie używać więcej warzyw bogatych w chlorofil? To, czego możemy się nauczyć od chlorofilu to "zielone jest dobre", a szpinak sprawia, że sok lub smoothie jest zielone. A zielone jest dobre, prawda?

Szpinak i jarmuż świetnie smakują w sokach w połączeniu z jabłkami; pietruszka jest świetnym dodatkiem do wielu soków, a sok z kapusty można łatwo dodać do soków z marchwi, cytrusów lub jabłek. Niektóre pokarmy bogate w chlorofil dodają pikantnego kopa do soków owocowych i warzywnych.

Przeczytaj na temat soków warzywnych.

4. Surowe warzywa

Wiele z listy zamieszczonej powyżej można włączyć do żywności, którą już jesz, z kilkoma małymi zmianami. Możesz łatwo wprowadzić szpinak do sałatek, lub zrobić sałatki z jarmużu z ciecierzycą, posiekanym jabłkiem, czosnkiem i sokiem z limonki.

Łosoś idzie naprawdę ładne na łóżku surowego szpinaku, surowe brokuły jest sałatka, gdy w połączeniu z ciepłym brązowy ryż, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, i surowe zielone warzywa mają więcej korzyści niż tylko chlorofilu. Enzymy i inne fitochemikalia (substancje chemiczne pochodzenia roślinnego) pomagają zwalczać raka i choroby serca, a także ogólnie pomagają wzmocnić układ odpornościowy.

5. Suplementacja chlorofilem

Jeśli nie masz lub nie możesz spożywać zbyt wielu pokarmów bogatych w chlorofil, możesz rozważyć przyjmowanie suplementu.

Zazwyczaj dostępne w postaci płynu, pigułek lub proszku, można znaleźć te suplementy w większości sklepów ze zdrową żywnością, jak również online.

Teraz, gdy twoje oczy są otwarte na chlorofil, będziesz w stanie łatwiej dostrzec te suplementy i łatwo wprowadzić więcej chlorofilu do swojej diety.

Spirulina i chlorella są dobre suplementy, które są bogate w chlorofil. Możesz też wypić filiżankę zielonej herbaty Matcha.